Operacija pterigijuma

Šta je pterigijum?

Pterigijum (grč. Pterygos- krilo) je izraslina na površini oka, na vežnjači izmedju kapaka, najčešće u njenom nazalnom delu, ali se može javiti i na njenom spoljašnjem- temporalnom delu.

Kako nastaje?

Tačan uzrok nastanka pterigijuma još uvek nije otkriven, ali je poznato da je on češći u delovima sveta gde je toplija klima i suv vazduh, kao i kod ljudi koji često borave na suncu, tako da su definisani faktori rizika za nastanak pterigijuma, a to su izloženost UV zračenju, toplija i suva klima, prisustvo iritanasa u vazduhu, vetar, kao i čest boravak napolju. Takodje i starija životna dob i genetska sklonost doprinose javljanju pterigijuma.

Kako izgleda pterigijum?

Pterigijum izgleda kao beličasto-crvena izraslina vežnjače (konjunktive) u predelu izmedju kapaka sa prisustvom krvnih sudova uz mogućnost da prerasta na okolnu rožnjaču.

Koji su simptomi pterigijuma?

Najčešće pterigijum ne daje simptome. Moguća je pojava osećaja iritacije oka u vidu crvenila, pojačanog suzenja, grebanja ili osećaja stranog tela u oku. Ukoliko pterigijum prerasta na rožnjaču, može doći do smetnji sa vidom zbog pojave astigmatizma ili opstrukcije prolaska svetlosti zbog prerastanja ptergijuma u centralni deo rožnjače, u uznapredovalim slučajevima.

Kada se javiti lekaru?

Ukoliko primetite sličnu promenu na oku, potrebno je da se javite oftalmologu kako bi se nakon kompletnog oftalmološkog pregleda postavila tačna dijagnoza i donela odluka o daljem praćenju ili eventualnom operativnom lečenju postojeće promene.

Pterigijum ili nešto slično?

Mnoge promene mogu ličiti na pterigijum. Razni tumori, degeneracije ili ožiljavanje mogu dati sličnu kliničku prezentaciju, tako da je u slučaju postojanja promene na oku potreban pregled oftalmologa kako bi se postavila tačna dijagnoza i donela odluka o lečenju promene.

Može li se sprečiti nastanak ili zaustaviti rast pterigijuma?

Nošenjem adekvatnih zaštitnih naočara od UV zračenja možemo smanjiti šansu za nastanak, kao i usporiti rast već postojećeg pterigijuma. Međutim, rast pterigijuma je neizvestan. Moguće je da pterigijum miruje ili sporo raste, ali je moguće da ima brzi rast i da prerasta na rožnjaču i uzrokuje zamućenje vida.

Kako se leči pterigijum?

U zavisnosti od procene oftalmologa, a na osnovu kliničkog nalaza, pterigijum se može pratiti određeni vremenski period uz simptomatsku terapiju veštačkim suzama ili povremeno nekim drugim kapima, međutim ukoliko uzrokuje probleme sa vidom, potrebno je hirurški ukloniti promenu.

Kako izgleda hirurško lečenje pterigijuma?

Operacija pterigijuma izvodi se u lokalnoj anesteziji i najčešće traje 30-45 minuta. Postoji više različitih tehnika operacije sa jednim ciljem, a to je da se promena ukloni u potpunosti uz maksimalnu poštedu okolnog, zdravog tkiva.

Kako izgleda postoperativni tok?

Nakon operacije oko se pokriva gazom koja se uklanja dan nakon operativnog zahvata, na prvoj postoperativnoj kontroli.Potpuni oporavak nakon operacije pterigijuma može potrajati nekoliko nedelja. Potrebno je da pratite uputstva oftalmologa, redovno ukapavate datu terapiju i odlazite na redovne postoperativne kontrole kako bi se adekvatno ispratio postoperativni period.

Kakva je prognoza nakon operacije pterigijuma?

Jedino definitivno lečenje pterigijuma je hirurško uklanjanje. Pterigijum je poznat po recidivima, medjutim uz odabir adekvatne hirurške tehnike i umeće hirurga, kao i primenom nekih lekova, rizik od nastanka recidiva se smanjuje na minimum.